Colocviile Constructorilor de Nave (CCN)

( 2011-2023 )

Proiectul CCN se desfasoara sub egida Asociatiei Romane a Inginerilor din Romania (AGIR), Asociatiei Romane a Constructorilor de Nave (ANCONAV), si a Bibliotecii ,,V.A.Urechea, din Galati, sponsorul principal fiind Burau Veritas. Proiectul Colocviile Constructorilor de Nave (CCN ) a debutat in februarie 2011, cu intentia sa se realizeze o imagine de ansamblu a modului in care s-au dezvoltat constructiile de nave de-a lungul timpului,sa puna in valoare personalitatile care au avut un rol important in domeniu, sa realizeze o comuniune intre generatiile de navalisti. Ideea de a organiza reuniuni dedicate rememorarii si tezaurizarii proceselor de dezvoltare si inovare care au determinat in mod decisiv competitivitatea industriei navale romanesti, a fost a unei echipe condusa de dr.ing. Gelu Kahu, cel care a fost unul dintre importantii arhitecti ai dezvoltarii constructiilor de nave din Romania. ,,Se doreste ca CCN-urile sa asambleze in mod armonios eforturile care s-au facut in trecut cu energiile care actioneaza in zilele noastre,, ,afirma G.Kahu. De aceea,au fost implicate atat universitatile,cat si companiile din domeniul constructiilor navale, au fost invitati specialisti de renume din diverse generatii,studenti si tineri specialisti,pentru a raliza o profitabila comunicare intre generatii. Proiectul a asigurat cadrul pentru intalnirea specialistilor din domeniu(constructori de nave,de echipamente si sisteme navale,cadre universitare),din diverse generatii ,care au facut evaluari,analize si evocari, punand in evidenta ceia ce s-a intamplat si se intampla in aceasta industrie care genereaza produse cu maximum de complexitate si care trebuie sa functioneze in conditii dure de mediu si fiabilitate, oriunde pe aceasta planeta.

Este o industrie cu produse foarte specializate,asemanatoare cu cele din industria aviatica,cu jucatori destul de putini pe piata mondiala, iar Romania se situiaza in primii 5 producatori din Europa.

In cadrul colocviilor navalistilor,s-a vorbit despre traditie ,,specialisti si formarea acestora, invatamantul superior naval, modul de dezvoltare a santierelor navale de la Dunare si M.Neagra precum si a furnizorilor de echipamente si sisteme navale, despre proiecte deosebite cum ar fi barjele pentru Egipt, platformele de foraj marin,navele de mare tonaj, proiecte de nave speciale, cercetarea hidrodinamica, tehnologii navale si combustibilii viitorului, pe drumul decarbonizarii.

10.11.2023, Dl. Ing. Nicolae Orac a participat la Colocviile Constructorilor de Nave patronate de ANCONAV,AGIR si Univ.Dunarea de Jos,Galati. Tema”Campuri fizice(acustic,magnetic si termic),factor esential privind “supravetuirea”navelor militare in razboiul modern pe mare (CCN nr.90/15 Apr.2022 ,cu participarea d-lui Comtraamiral dr.ing.C-tin Rusu.).

La data de 9 iunie 2023 dl. ing. N. Orac, membru AGIR Constanța și perstigios constructor de nave a participat la CCN nr. 100 !, unde d-na ing. Silvia Panaite, membru al Comitetului deorganizare CCN si redactor coordonator, a prezentat bilantul celor 12 ani de activitate a CCN iar dl.dr.ing.J.S.Popovici , coordonator CCN si Sponsor principal Bureau Veritas Romania a dat citire mesajului ANCONAV si a prezentat succint situatia constructiilor de nave pe plan european si mondial.

Industria navala europeana inregistreaza un puternic regres, azi detinand un segment de piata in lume de numai 6,1 % fata de 48,8% in anul 1980. Comenzile de nave noi au scazut semnificativ comparativ cu prioada pre-criză, iar costurile in crestere pentru energie si materii prime coroborate cu retehnologizarea intarziata si migratia fortei de munca,au afectat intreaga industrie,inclusiv pe cea din Romania. S-a facut remarca si de aceasta data ca guvernul Romaniei nu a fost un sustinator al industriei navale, desi aportul adus la PIB-ul tarii a fost, in anii de glorie, de peste 6,8 %. D-na prof. dr ing. A. Nicolau, președinte AGIR, sucursala Galați a prezentat mesajul AGIR. Au urmat dezbateri (7 specialisti din cca 45 prezenti), in special pe activitatea de proiectare din domeniu si contributia proiectantilor romani la realizarile unor santiere din Norvegia care construesc pasagerile gigant.

O trecere în revistă realizată de ing. N. Orac, AGIR-Constanța

2024 Domnul inginer Orac Niclae, membru AGIR Constanța a participat și la această ediție. Colocviile au adus în atenția publicului ultimele noutăți din domeniu, prin prezentarea realizărilor impresionante de la Șantierul Naval din Brăila (Vard Romania Shipyards). Reprezentanții șantierului ne-au oferit o privire detaliată asupra celor mai recente construcții navale, împărtășind cu noi provocările inginerești cu care se confruntă, dar și soluțiile inovatoare identificate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *