
CONCURSUL DE CREATIVITATE INGINEREASCĂ “PODUL DE SPAGHETE” – un eveniment din seria Atelierele SATI
December 15 @ 13:00 - 18:00

AGIR CONSTANȚA, alături de partenerii tradiționali din cadrul Facultăților de Construcții si Inginerie mecanică, industrială si Martimă ai Universității Ovidius din Constanța, organizează a doua ediție a concursului ingineresc PODUL DE SPAGHETE. Elevii si studenții sunt invitați să formeze echipe cu maxim 4 membri, care vor fi avea de creat cel mai ușor si cel mai rezistent pod, utilizand ca materiale exclusiv spaghete și adeziv.
Important: numărul MAXIM de echipe, pentru fiecare instituție de învățământ participantă, este de 2 (maxim 8 elevi sau studenți).
Membrii echipelor câștigătoare vor fi premiați și toți participanții vor primi certificate de participare la acest Atelier de Știință Aplicată, Tehnologie și Inginerie.
Data limită de înscriere a echipelor: 12 Decembrie 2023
Data concursului: 15 Decembrie 2023
Înscrierea participanților/ echipelor se face prin email: costinmociu@gmail.com
Tema de concurs
Echipele trebuie să proiecteze și să construiască un pod de spaghete de 600 de grame (greutate maximă). Podul trebuie să fie făcut din spaghete puse la dispoziție de organizatori și ar trebui să fie capabilă să susțină o greutate cât mai mare.
Dimensiunea echipelor: 1-4 membri
MATERIALE
- Pot fi folosite ORICE paste spaghetti si lasagna din comerț. Fiecare echipă va primi 500 g spaghete și 3 foi de lasagna.
- Organizatoriii vor furniza pistoale de lipit cu adeziv siliconic, la cald. Adezivul furnizat de organizatori va fi singurul material de îmbinare și nu poate fi utilizat ca element structural.
- Adezivul poate fi folosit numai pentru îmbinări la capete; firele continue de adeziv care se desfășoară pe lungimea oricărui membru al structurii nu sunt permise.
- Nu se va colora nici o îmbinare sau membru structural al punții sau podului.
DIMENSIUNI ȘI MODUL DE VERIFICARE ȘI IERARHIZARE
- Înălțimea maximă 300 mm, Inaltime minimă 150 mm.
- Punctul cel mai de jos al podului descărcat (fără greutate montată) nu trebuie să fie la mai mult de 60 mm de baza suportului.
- Deschiderea podului va fi de 500 mm
- Stratul de drum continuu pentru paste va fi de cel puțin 60 mm lățime, pe toată lungimea podului.
- Puntea trebuie să poată susțină o platformă rutieră plană, rectangulară, pe toată lungimea podului. La mijocul deschiderii podului, trebuie să existe un spațiu fără bare în structura de rezistență a podului, de dimensiunea 20 mm, pentru a permite montarea plăcii de care se vor atârna greutățile de verificare.
- Un bloc – șablon de 40 mm x 40 mm x 100 mm (l,h,L) trebuie să poată trece fără obstacole de la un capăt la altul peste calea de rulare.
- Marginea podului se vor rezema simplu, prin contact direct, exclusiv pe suporturile orizontale, puse la dispoziție de organizatori, distanțate la 470 mm. Nici o altă parte a podului NU TREBUIE SĂ ATINGĂ aceste suprafețe de reazem.
- Fiecare pod va fi așezat pe două suporturi la 470 mm distanță.
- Fiecare pod va fi cântărit, cu calea de rulare montată.
- Podul câștigător va fi cel mai ușor pod capabil să rețină cea mai mare greutate (Adică podul cu cel mai mare raport Greutate portată/ Greutate proprie).
Formular participare evenimente
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii