Scurtă prezentare

MuzeulDeIstorie

Sucursala Asociație Generale a Inginerilor din România ( AGIR) din Constanta  este o structură teritorială fără personalitate juridică. S-a inființat pe data de 31.10.1997 și a fost validată prin Decizia nr 949/17.11 AGIR. A avut  ca membri fondatori pe: Nicolae Fildan (Bursa Maritimă   și de Mărfuri Constanța), Virgil Breabăn (Universitatea Ovidius Constanța); Tanase Susanu (Academia Navală Mircea cel Batrân), Dumitru Guița (Petromidia), Aurel Daraban (Șantierul Naval Constanța), Dezideriu Dudas (ODAS Constanta), Garabet Kumbetlian (Universitatea Maritimă Constanța), Valentin Inceu (Academia Navală Mircea cel Batrân), Ioan Lungu (Universitatea Ovidius Constanța) și alții.

Asociația Generală a Inginerilor din România ( AGIR) a fost înființată la Iasi, în anul 1918, anul Marii Uniri, având ca scop “organizarea și sporirea cunoștințelor și puterii de muncă a inginerilor(…), pentru a aduce cel mai mare folos în opera de refacere a țării (…), solidaritatea și susținerea intereselor profesionale ale acestora”. Din 1949 pâna în 1990 a trecut prin mai multe transformări având diverse denumiri (Asociația Științifică a Tehnicienilor, Asociația Științifică a Inginerilor si Tehnicienilor, Consiliul Național al Inginerilor și Tehnicienilor)

În ianuarie 1990 a fost reînființată Asociația Generală a Inginerilor din România. Alte detalii : http://www.agir.ro/istoric.php

AGIR face parte, în calitate de membru național, din: Federația Mondială a Organizațiilor Inginerești (WFEO/FMOI), Federația Europeană a Asociațiilor Naționale de Ingineri (FEANI), Consiliul Regional de Coordonare al Organizațiilor Inginerești din Centrul si Estul Europei (RCC), Asociația Internațională de Educație Continuă Inginerească.