Precizare. În continuare vom utiliza o denumire și mai prescurtată :”PROIECT”
TITLUL PROIECTULUI: “Promovarea și aplicarea extinsă a creativității și inovării, în conformitate cu cerințele și standardele impuse de era digitală, la nivelul județului Constanța”.
INIȚIATORUL PROIECTULUI: ASOCIATIA GENERALĂ A INGINERILOR DIN ROMANIA SUCURSALA CONSTANȚA .
Pentru punerea lui în aplicare s-a creat un consorțiu, care funcționează în baza unui PROTOCOL DE COLABORARE.
PROTOCOLUL DE COLABORARE A FOST SEMNAT DE: Consiliul Județean Constanța; Primăria Municipiului Constanța; Inspectoratul Școlar Județean Constanța; Camera de Comerț, Industrie, Navigație si Agricultura Constanța; Universitatea Ovidius Constanța; Universitatea Maritimă din Constanța; Academia Navala “Mircea cel Bătrân”; Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanța; Asociația Generală a Inginerilor din Romania –Sucursala Constanța.
Scopul urmărit: asigurarea condițiilor necesare dezvoltării unei colaborări de succes între membrii consorțiului pentru promovarea și aplicarea extinsă a creativității și inovării, în conformitate cu cerințele și standardele impuse de era digitală, la nivelul județului Constanța.
PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI care fac obiectul PROTOCOLULUI DE COLABORARE sunt:
- dezbateri profesionale : conferințe, simpozioane, colocvii, mese rotunde etc.;
- ÎNTÂLNIRI INTERACTIVE cu elevi, studenți și tineri specialiști susținute de membri AGIR CONSTANTA sau de alți specialiști cu realizări deosebite;
- implementări de noi modele educaționale (STEM Science Technology Engineering Mathematics; STEAM adică STEM +Arts);
- îmbunătățirea unor programe educaționale existente, ca de exemplu: SĂPTĂMÂNA ALTFEL.
- formulări și susțineri de puncte de vedere tehnico – științifice la solicitarea unor instituții sau organizații din domeniul public sau privat;
- colaborări pentru accesare proiecte cu finanțare europeană;
- colaborări pentru realizarea de centre de transfer tehnologic;
- colaborări pentru realizare incubatoare de afaceri;
- dezvoltări de programe de mentorat pentru studenți și pentru specialiștii tineri;
- lista de activități se va extinde dacă, după data semnării prezentului protocol, apar cerințe noi.
Un scurt istoric al abordării PROIECTULUI DE PARTENERIAT
Initial, acest PROIECT a fost lansat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Sucursalei AGIR CONSTANTA (17.11.2017). Activitatea de bază a acestui proiect s-a limitat organizarea unui workshop național anual dedicat cercetării și expertizei inginerești la CONSTANTA.(Detalii: 2020, 2019, 2018, 2017 ).
În 2020, o dată cu schimbarea contextului politic, s-a ajuns la concluzia că acest PROIECT trebuie reluat urmărind extinderea numărului și tipurilor de activități realizate împreună, cu focusarea pe proiecte concrete.
Pe data de 25 ianuarie 2021 AGIR CTA a făcut o propunere de relansare a PROIECTULUI la întâlnirea organizată de conducerea Consiliului Județean Constanța (CJC) cu toate ONG-urile din zonă. Scopul acelei întâlnirii era de a identifica și structura noi oportunități de colaborare, care să conducă la o dezvoltare durabilă, prin proiecte viabile și sustenabile.
La invitația CJC a urmat o întâlnire pe 17.03.21 la care s-au discutat câteva detalii tehnice pentru relansare, înclusiv propunerea pentru un nou PROTOCOL DE COLABORARE.
Procedura de semnare a PROTOCOLULUI s-a finalizat prin Hotărârea CJC nr. 102/21.04.2021 (înregistrat cu nr. 14640/22.04.2021). A urmat, apoi aprobarea prin Hotarârea Primăriei Constanța cu nr. 155/28.05.2021 (detalii..).
CÂTEVA PRECIZÂRI DE TIP ORGANIZATORIC. AGIR CONSTANTA, PENTRU A FACILITA PUNEREA ÎN FUNCȚIUNE A PROIECTULUI, SE IMPLICĂ, ÎN PRIMUL RÂND, ÎN REALIZAREA UNOR ACTIVITĂȚI CONCRETE PRECUM:
- Crearea acestei pagini (pe site-ul propriu), dedicată promovării PROIECTULUI și asigurarea întrețierii ei.
- Crearea unei Comitet Tehnico-Științific, format din specialiți cu realizări deosebite în domeniul ingineriei și din reprezentanți nominalizati de semnatarii protocolului care va asigura suportul tehnic necesar punerii în funcțiune a proiectului. DETALII…
- Mobilizarea membrilor AGIR pentru identificarea unor noi propuneri de proiecte și publicarea lor pe pagina dedicată proiectului.
- Organizarea de întâlniri de lucru la nivelul semnatarilor protocolului de colaborare.
- Organizarea de întâlniri tehnice (conferințe, seminarii etc) pentru dezvoltarea proiectului.
Asteptăm și alte noi propuneri.