AGIR Constanța deschide anul 2024 cu o nouă serie de acțiuni SATI și Despre Stiință și Cultură cu Dezinvoltură. De la resurse naționale genetice pentru plante, noutăți în modul în care evoluează limbajele de programare și interacțiunea om-mașină, publicul este invitat să urmărească programul de evenimente de popularizare a științei și tehnicii.
Tinerii sunt invitați la o nouă serie de concursuri de 3D printing, Podul de Spaghete, robotică și vehicule operaționale, controlate automat și multe altele.
Colaboratorii, sponsorii, susținătorii științei aplicate cu folos sunt invitați să ni se alăture!
Și, mai ales, să devina membri, cu drepturi depline ai AGIR!
Pe 9 iunie 2023 dl. ing. N. Orac, membru AGIR Constanțași prestigios constructor de nave a participat la CCN nr. 100, unde d-na ing. Silvia Panaite, membru al Comitetului de organizare CCN si redactor coordonator, a prezentat bilantul celor 12 ani de activitate a CCN iar dl.dr.ing.J.S.Popovici , coordonator CCN si Sponsor principal Bureau Veritas Romania a dat citire mesajului ANCONAV si a prezentat succint situatia constructiilor de nave pe plan european si mondial. Caietele CNN sunt o mărturie vie a activității acestui grup:
Pe data de 15 decembrie, am urmat spiritul sărbătorilor ce ne așteaptă și am invitat elevi ai Colegiului Național “Mircea cel Bătrân”, ai Liceului Internațional de Informatică și studenți ai Facultăților de Inginerie Mecanică, Industrială si Maritiă și de Construcții să-și arate ingeniozitatea și să aprofundeze cunoștiințele practice de statică și echilibru mecanic, construind poduri din …. spagheti.
Această temă face obiectul unor concursuri studențești de prestigiu la mari universități din lume, rezolvarea ei dezvoltă spiritul de echipă, gândirea tehnică, atenție, o abordare sistematică, spiritul inovativ și creativitatea. Exact ce-și propune această serie de ateliere, inițiată de AGIR, pentru tinerii constănțeni și tinerii specialiști.
Atelierul SATI, DIN 15 Decembrie a adus Prima editie a concursului de creativitate şi ştiinte aplicate Podul din Spaghete. 24 de tineri frumosi, 5 echipe de la Colegiul National “Mircea cel Batrân”, si cate o echipa de la FIMIM si Facultatea de Construcții ale UOC au utilizat materiale inedite pentru a construi cel mai rezistent si, totodata, cel mai uşor pod. Organizatorii, prin Dna prof. Dr. Ing. Valentina Pomazan si drd. Ing. Costin Mociu, au pus la dispozitia participantilor materialele si accesoriile, cu finanțare din partea AGIR- sucursala Constanța. A fost interesant, mai greu decât s-ar astepta cineva, gândind la banalele spaghete. Dar cu toții am învățat multe despre materiale, statică, echilibru, despre propria noastra creativitate si….răbdare. Echipele au avut ca mentori pe organizatori, pe d-nul Prof. I. Băraru şi ca oaspete şi mare admirator pe veteranul AGIR, d-nul ing. N. Orac. Premiul 1 a fost adjudecat de echipa TITANS a CNMB, al doilea de echipa FIMIM si al treilea de echipa F.C. Veselie, emoții, în spiritul Sezonului…de am uitat cum am sfârşit prin a avea cu toții lipici …pe toate degetele.
Experiența ne încurajează să aşteptăm creații inginereşti minunate, la urmatoarea ediție, decembrie 2023.