Tag Archives: #tehnica și inginerie

AGIR Constanța în 2024

AGIR Constanța deschide anul 2024 cu o nouă serie de acțiuni SATI și Despre Stiință și Cultură cu Dezinvoltură. De la resurse naționale genetice pentru plante, noutăți în modul în care evoluează limbajele de programare și interacțiunea om-mașină, publicul este invitat să urmărească programul de evenimente de popularizare a științei și tehnicii.

Tinerii sunt invitați la o nouă serie de concursuri de 3D printing, Podul de Spaghete, robotică și vehicule operaționale, controlate automat și multe altele.

Colaboratorii, sponsorii, susținătorii științei aplicate cu folos sunt invitați să ni se alăture!

Și, mai ales, să devina membri, cu drepturi depline ai AGIR!

Colocviile Constructorilor de Nave (CCN)

Pe 9 iunie 2023 dl. ing. N. Orac, membru AGIR Constanța și prestigios constructor de nave a participat la CCN nr. 100, unde d-na ing. Silvia Panaite, membru al Comitetului de organizare CCN si redactor coordonator, a prezentat bilantul celor 12 ani de activitate a CCN iar dl.dr.ing.J.S.Popovici , coordonator CCN si Sponsor principal Bureau Veritas Romania a dat citire mesajului ANCONAV si a prezentat succint situatia constructiilor de nave pe plan european si mondial. Caietele CNN sunt o mărturie vie a activității acestui grup:

AGIR prezent la un eveniment de popularizare a fizicii

Comitetul Român de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române – filiala Constanța, cu sprijinul Universității “Ovidius” din Constanța – Facultatea de Construcții si al AGIR Constanța, a organizat în 11 Noiembrie 2022 un eveniment având ca invitat pe domnul prof. dr. Emilian Dudaș, de la l’Institut Polytechnique de Paris. Titlul prelegerii domnului E. Dudaș a fost “Evoluția istorică a percepției forțelor fundamentale în natură”.

Evenimentul a beneficiat de prezența domnului Alexandru Mironov, veteran al popularizării științei și promotor al revistei Știință și Tehnică.

Membrii AGIR Constanța, au participat activ la discuții, prezentând agenda sucursalei și oferta de colaborare la nivel regional. Dl. dr. A. Bologa a prezentat revista de cultură Curtea de Argeș, efort publicistic al unei echipe coordonate de academicianul Gheorghe Păun, minunat exemplu de reziliență a valorilor.

AGIR Constanța mulțumește membrilor săi, domnului ing. Dezideriu Dudaș, doamnei prodecan conf. dr. ing. Anca Constantin, domnului decan Sef lucrari dr. ing. Cosmin Filip, precum și domnului președinte al CRIFST Constanța, dr. Alexandru Bologa pentru efortul organizatoric și cadrul generos al discuțiilor.

AGIR Constanța dedicat tinerilor: debutează Atelierele SATI

AGIR Constanța, în colaborare cu Universitatea “Ovidius” din Constanța, Academia Navală “Mircea cel Bătrân” și Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” deschid o nouă linie de activități dedicate tinerilor, sub forma unor ateliere de lucru, eminamente aplicative.

Sub îndrumarea membrilor AGIR experimentați, tinerii, elevi și studenți, vor avea prilejul să creeze proiecte de automate programabile pe platforme accesibile (din clasa Arduino și nu numai), să învețe să lucreze cu aparatură modernă pentru electronică și automatizări, să învețe să modeleze virtual viitoare artefacte și să le vadă create, prototipate rapid, prin imprimare 3D, precum si o mare varietate de proiecte inedite, atractive pentru tineri.

Seria de evenimente aduce mai aproape de tineri conceptul interdisciplinar de Științe Aplicate, Tehnologie și Inginerie (SATI), în speranța că AGIR va contribui la transferarea către tinerii interesați a unor abilități practice, lucrative, care sa le permită acestora alegeri informate pentru o carieră în aceste domenii și să se acordeze la cerințele reale ale viitorilor angajatori.

Primul Atelier SATI va fi organizat în laboratoarele Universității Ovidius din Constanța, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială si Maritimă, în prima săptămână din luna Noiembrie 2022. Formatul activității va fi unul pe mici echipe, având la dispoziție materiale și instrumente care să le permită să construiască un prototip funcțional pentru proiectul ales.

La acest Atelier SATI de debut, mentori invitați vor fi: prof. Ion Băraru, C-dor Conf. dr. ing. Paul Burlacu, prof. dr. ing. Valentina Pomazan, drd. ing. Mădălina Cerșamba.