Despre PROTOCOL

Pentru punerea în practică  a proiectului  cu titlul generic : “Promovarea și aplicarea extinsă a creativității și inovării, în conformitate cu cerințele și standardele impuse de era digitală, la nivelul județului Constanța” s-a semnat un PROTOCOL DE COLABORARE.

INIȚIATORUL PROTOCOLULUI: ASOCIATIA GENERALĂ A INGINERILOR DIN ROMANIA SUCURSALA CONSTANȚA.

PROTOCOLUL A FOST SEMNAT DE:  Consiliul Județean Constanța; Primăria Municipiului Constanța; Inspectoratul Școlar Județean Constanța; Camera de Comerț, Industrie, Navigație si Agricultura Constanța; Universitatea Ovidius Constanța; Universitatea Maritimă din Constanța; Academia Navala “Mircea cel Bătrân”; Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanța; Asociația Generală a Inginerilor din Romania –Sucursala Constanța. 

PRINCIPALELE ACTIVITI CARE FAC OBIECTUL PROTOCOLULUI SUNT:

 1. dezbateri profesionale : conferințe, simpozioane, colocvii, mese rotunde etc.;
 2. ÎNTÂLNIRI INTERACTIVE cu elevi, studenți și tineri specialiști susținute de membri AGIR CONSTANTA sau de alți specialiști cu realizări deosebite;
 3. implementări de noi modele educaționale (STEM Science Technology Engineering Mathematics; STEAM adică STEM +Arts);
 4. îmbunătățire programe educaționale existente, ca de exemplu: SĂPTĂMÂNA ALTFEL.
 5. formulări și susțineri de puncte de vedere tehnico – științifice la solicitarea unor instituții sau organizații din domeniul public sau privat;
 6. colaborări pentru accesare proiecte cu finanțare europeană;
 7. colaborări pentru realizarea de centre de transfer tehnologic;
 8. colaborări pentru realizare incubatoare de afaceri;
 9. dezvoltări de programe de mentorat pentru studenți și pentru specialiștii tineri;
 10. lista de activități se va extinde dacă, după data semnării prezentului protocol, apar cerințe noi.
Un scurt istoric al abordării PROTOCOLULUI

 Propunerea relansării acestui PROTOCOL a fost făcută la întâlnirea organizată de conducerea Consiliului Județean Constanța (CJC) pe 25 ianuarie 2021 cu toate ONG-urile din zonă. Scopul acelei întâlnirii era de a identifica și structura noi oportunități de colaborare, care să conducă la o dezvoltare durabilă, prin proiecte viabile și sustenabile.  La invitația CJC a urmat o întâlnire pe 17.03.21 la care s-au discutat câteva detalii tehnice pentru relansare. Procedura de semnare a PROTOCOLULUI s-a finalizat prin Hotărârea CJC nr. 102/21.04.2021 (înregistrat cu nr. 14640/22.04.2021). A urmat, apoi aprobarea prin Hotarârea Primăriei Constanța cu nr. 155/28.05.2021.

Inițial, acest PROTOCOL a fost lansat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Sucursalei AGIR CONSTANTA (17.11.2017). O decizie importantă luată atunci a fost organizarea unui workshop național anual dedicat cercetării și expertizei inginerești la CONSTANTA.(Detalii: 2020201920182017 ). În 2020, o dată cu schimbarea contextului politic, s-a ajuns la concluzia că acest PROTOCOL trebuie reluat urmărind extinderea numărului și tipurilor de activități realizate împreună, cu focusarea pe proiecte concrete.